K-SBSI is een koepel van vakbewegingen in Indonesië, opgericht in 1992. Deze vakbondsorganisatie organiseert werknemers in tal van sectoren. K-SBSI dwingt eerlijke arbeidsvoorwaarden en betere arbeidsomstandigheden af voor haar leden, zet socio-economische projecten op in achtergestelde gebieden en zorgt voor alternatieve inkomens voor haar leden. Daarnaast biedt ze haar leden ook vorming aan rond allerhande arbeid gerelateerde thema's.
Met haar 550.000 leden is K-SBSI de grootste onafhankelijke vakbond in Indonesië en is ze een belangrijke actor in de sociale dialoog. K-SBSI onderhandelt met werkgevers, de overheid en andere vakbonden voor een betere sociale bescherming voor iedereen.
Garteks, de kleding- en textielfederatie die deel uitmaakt van K-SBSI en ongeveer 50.000 werknemers vertegenwoordigt, ijvert voor betere arbeidsomstandigheden voor Indonesische textiel- en kledingarbeiders. Vroeger was de kledingindustrie sterk uitgebouwd in Indonesië, maar tegenwoordig trekken veel bedrijven naar het buitenland. Naar Korea en China bijvoorbeeld, waar de lonen en arbeidsvoorwaarden nog een stuk lager liggen. Flexibele arbeid en tijdelijke arbeidscontracten worden ingevoerd.
In deze context is het vaak moeilijk onderhandelen. Wie opkomt voor betere arbeidsvoorwaarden, riskeert zijn job te verliezen. Toch blijven vakbonden als Garteks actief nadenken over strategieën om effectief een tegenmacht te vormen.
FKUI is de vakbondscentrale voor werknemers uit de bouw en maakt deel uit van K-SBSI.