De internationale gemeenschap erkent hoe belangrijk sociale bescherming is voor duurzame en inclusieve ontwikkeling. Kijk maar naar Agenda 2030. Sociale bescherming komt in maar liefst vijf duurzame ontwikkelingsdoelen voor. Maar overheden en werkgevers moeten sociale bewegingen betrekken bij het ontwikkelen, uitvoeren, en monitoren van sociale bescherming. Daarom is lid zijn van het INSP!R-netwerk voor WSM en de betrokken sociale bewegingen voor dit thema de hefboom om samen sterker te wegen op de beleidsagenda, op nationaal, continentaal en internationaal niveau.
In 2008 begonnen we eraan. Eerst op het nationale niveau, door verschillende sociale bewegingen samen te brengen en hen te overtuigen van het belang van een samenwerking. Vandaag bestaan zulke netwerken in 18 verschillende landen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika. Met resultaat:
Sinds 2014 bundelen de nationale netwerken hun krachten ook op het continentale niveau. Vandaag zijn er dus netwerken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zij richten hun pijlen op regionale instellingen als de Afrikaanse Unie (UA), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) of de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN). Ze betrekken daarbij ook enkele strategische organisaties die ervaring hebben met dit beleidsniveau, zoals de regionale afdelingen van het Internationale Vakverbond (IVV), de Wereldvrouwenmars en het Netwerk Sociale en Solidaire Economie (RIPESS). Een nationaal beleid moet soms een duwtje krijgen vanop continentaal niveau, en omgekeerd. Anderzijds moeten ook deze internationale instellingen meer rekening houden met de stem van het middenveld, wat dikwijls niet of te weinig het geval is.
Voor meer info kan je terecht op de website van INSP!R:
Vanaf 2019 brengen we vertegenwoordigingen uit de drie continenten samen om onze gezamenlijke missie en visie af te kloppen en afspraken te maken over hoe we te werk willen gaan op dat internationale niveau. Via een mondiaal netwerk kunnen we wegen op de beleidsagenda van internationale instellingen als de Internationale Arbeidsorganisaties (IAO), de Verenigde Naties of de Wereldbank.