Het grootste deel van onze programma's wordt gefinancierd met middelen van onze federale overheid, namelijk van DGD (of voluit het Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp). In totaal financiert DGD ongeveer 65% van onze programma's. Momenteel krijgen we middelen van DGD voor ons programma 2022-2026. Bekijk de officiële goedkeuring (pdf) van dat programma.
Ons programma baseert zich op het "Gemeenschappelijk Strategisch Kader - Waardig Werk" (docx)", dat door negen Belgische organisaties van het maatschappelijk middenveld werd geschreven. Zij vormen samen het ‘Coördinatieplatform Waardig Werk’. Doel van deze samenwerking is om alle complementaire ervaringen en expertise inzake waardig werk en sociale bescherming bij mekaar te leggen. Het gaat om WSM, Solsoc, FOS, Oxfam-Solidariteit, ISVI/IFSI(ABVV/FGTB), ACV-CSCi (ACV/CSC), BIS/MSI (ACLVB-CGSLB), alsook de Christelijke Mutualiteiten (LCM/ANMC) en de socialistische mutualiteiten (UNMS). Op basis van dat GSK Waardig Werk, hebben WSM, ACV-CSC, LCM-ANMC en ACLVB-CGSLB een gemeenschappelijk programma opgemaakt voor de periode 2022-2026.
De middelen van DGD voor ons programma krijgen we zeker niet zomaar. In 2016 werd WSM nog onderworpen aan een erkenningsprocedure, conform het Koninklijk Besluit van 11 september 2016 (pdf) , om te bepalen of WSM de nodige capaciteit heeft om fondsen van de overheid te beheren. Externe auditeurs, aangenomen door DGD, beoordeelden WSM via een screening op 9 verschillende domeinen. Ontdek de resultaten van WSM op deze screening (pdf).
Als gevolg van de goede resultaten die we behaalden op de screening, kregen we onze erkenning als ngo om programma's te beheren met middelen van DGD. Ziehier de documenten die de erkenning van WSM voor de komende 10 jaar door DGD bevestigen:
Naast DGD, ontvangt WSM ook middelen van ENABEL voor enkele van haar activiteiten op vlak van ontwikkelingssamenwerking. Zo werkt WSM momenteel samen met SOS Faim aan een programma tegen voedselonzekerheid en ondervoeding in Mali.
Met steun van de Europese Commissie (2020-2023) voert WSM samen met GRAIM, ENDA GRAF SAHEL en HIVA in Senegal een project uit ter verbetering van de sociale bescherming van kwetsbare plattelands- en informele werknemers, die door nationale programma's voor sociale bescherming onvoldoende worden ondersteund.
Deze actie werd uitgebouwd rond REMAPS (Réseau Multi Acteur de Protection Sociale du Sénégal) en de 13 daarbij aangesloten organisaties, 12 maatschappelijke organisaties en eindbegunstigden. Dit consortium van 25 maatschappelijke organisaties werkt samen om het overheidsbeleid inzake sociale bescherming te verbeteren ten dienste van 4 miljoen kwetsbare personen in de 14 regio's van het land. De actie omvat twee studies, participatieve gemeenschapsmonitoring, bewustmaking en opleiding die als basis zullen dienen om te pleiten bij de autoriteiten.
WSM ontvangt ook middelen van Wallonie-Bruxelles International (WBI) voor een deel van haar programma in West-Afrika en Burkina Faso. Van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen we middelen voor projecten in India en D.R. Congo.
We ontvangen middelen om onze projecten rond waardig werk en sociale bescherming te realiseren van West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
Daarnaast zijn er heel wat gemeenten die een bijdrage realiseren aan één of meerdere activiteiten van WSM in het Afrika, Latijns-Amerika en Azië.
Alken - Antwerpen - Arendonk - Beersel - Bilzen - Brasschaat - Brugge - De Pinte - Denderleeuw - Dendermonde - Dessel - Destelbergen - Diest - Eeklo - Grobbendonk/Bouwel - Halle - Herent - Herentals - Herenthout - Heusden-Zolder - Kasterlee - Lint - Lommel - Lubbeek - Maasmechelen - Malle - Mechelen - Meerhout - Olen - Oostende - Oosterzele - Oud-Heverlee - Poperinge - Rijkevorsel - Rotselaar - Sint-Gillis-Waas - Sint-Truiden - Tervuren - Turnhout - Wijnegem - Wommelgem - Zottegem.
WSM kan al vele jaren rekenen op haar ruime netwerk van medestanders binnen en buiten de beweging. Het gaat om vele organisaties waar we al vele jaren structureel mee samenwerken. Zij staan achter de visie van WSM en leveren een structurele bijdrage, met financiële en/of menselijke middelen, om onze programma's te realiseren. Hieronder ziet u welke organisaties dit doen.
INTERNATIONALE
MIJNWERKERSSOLIDARITEIT
Naast de middelen die we van overheden en van organisaties mogen ontvangen, zijn de bijdragen van individuele donateurs onontbeerlijk om onze programma’s te realiseren.
Je kan op allerlei manieren financieel steunen. Zo kan je een gift overmaken of een permanente opdracht afsluiten, maar je kan ook sparen ten voordele van WSM of WSM in je testament opnemen.
Bedankt aan iedereen die WSM wil steunen! U versterkt zo sociale bewegingen die zorgen voor verandering.