In maart 2021 besloot de raad van bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie om een agendapunt over waardig werk en de sociale en solidaire economie (SSE) op te nemen tijdens de Internationale Arbeidsconferentie van dit jaar.
Na een honderdjarig bestaan keerde de IAO terug naar een van de kwesties die haar ontstaan hebben gekenmerkt: de grondwet van de IAO en de Verklaring van Philadelphia erkenden namelijk al de sleutelrol van coöperaties in de economische ontwikkeling en het welzijn van werknemers. De kennis van de IAO over coöperaties gaat dus al meer dan een eeuw terug en bepaalde mee de ontwikkelingen op het gebied van de sociale en solidaire economie.
We waren erg blij met de kans om de rol van de sociale en solidaire economie in 2022 te bespreken, het is immers een manier van organiseren en leven die nauw verbonden is met de vakbond en arbeidersbeweging. In België hecht de Christelijke Arbeidersbeweging veel belang aan initiatieven van burgers op het gebied van sociale en solidaire economie, omdat zij een drijvende kracht zijn bij het overwinnen van ongelijkheid en armoede. Het ACV-CSC is dan ook nauw betrokken bij het werk van deze Commissie en maakte daarbij gebruik van zijn ervaring. Niet alleen op nationaal niveau, maar ook via internationale partnerschappen die initiatieven rond sociale en solidaire economie bevorderen.
De sociale en solidaire economie is geen 'quick fix' voor uitsluiting, maar een alternatief economisch model dat mensen (of het nu werknemers, producenten, spaarders, consumenten of burgers zijn) een betere manier van leven biedt, door het welzijn van gemeenschappen centraal te stellen in een sociaal duurzame economie voor de huidige én toekomstige generaties. Anders dan modellen die voornamelijk op winst gericht zijn, dus.
De algemene bespreking leidde tot conclusies en een resolutie die de IAO en haar leden verder zullen uitwerken. De werksfeer zat behoorlijk goed: we merkten dat lidstaten en werkgevers bereid waren om samen met werknemers aan een ambitieuze tekst te timmeren. Naast een sterke definitie van de sociale en solidaire economie, stelde de Commissie ook enkele concrete acties voor om mee verder te gaan. In het document worden ook voorstellen gedaan voor het Internationaal Arbeidsbureau om via verschillende initiatieven de sociale en solidaire economie te bevorderen.
Door Santiago Fischer, beleid en studie bij WSM