‘De wereldeconomie is 100 triljoen dollar waard. Er is genoeg geld om elk kind ter wereld naar school te laten gaan, om elke persoon ter wereld kwaliteitsvolle gezondheidszorg te bieden, om elke persoon ter wereld voldoende sociale bescherming te bieden. Maar er is een probleem. We zitten met 2000 miljardairs.’ Econoom Jeffrey Sachs zegt waar het op staat. Middelen zijn er genoeg, ze zijn simpelweg niet juist verdeeld. ‘Wijs niet naar de lage inkomenslanden, wijs naar Donald Trump, Bill Gates en Mark Zuckerberg. Waar blijven zij?’
Dat sociale bescherming mogelijk is voor iedereen, dat het betaalbaar is, dat het geen kost is maar een investering, en vooral, dat er politieke wil nodig is. Steeds opnieuw komen dezelfde boodschappen terug tijdens de Global Social Protection Week in Genève. De Internationale Arbeidsorganisatie verenigt er momenteel overheden, bedrijven en sociale bewegingen om de weg vast te leggen die we moeten volgen naar universele sociale bescherming. Of meer nog, om een versnelling hoger te schakelen op diezelfde weg, want als we ons doel tegen 2030 willen halen, moet er veel meer in beweging komen.
Dat doel zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (of de SDG's in het Engels), en meer precies nummer 1.3 ervan: sociale beschermingssystemen installeren die iedereen beschermen, ook het armere en kwetsbare deel van de bevolking. “In de Dominicaanse Republiek bestaat er al een systeem van sociale bescherming. Tenminste op papier. De praktijk is wat anders. Omdat meer dan de helft van de werkende bevolking in de informele sector aan de slag is, kunnen zij niet genieten van een uitkering wanneer ze ziek worden.” Altagracia Jimenez van onze vakbondspartner AMUSSOL kaart meteen één van de vele problemen aan. Een officieel systeem uitbouwen is één ding, de volledige bevolking hiermee dekken is nog iets anders.
Gaan we dit oplossen door simpelweg een internationale conferentie te organiseren? Het lijkt immers moeilijk om met de hele wereld samen een antwoord te formuleren als elk continent, elk land, elke regio zijn eigen realiteiten kent. Volgens Koen Detavernier, beleidsmedewerker bij WSM heeft dergelijke conferentie wel degelijk zin: “Een conferentie als deze kan het geloof sterken dat het kan. Als een bepaald land in staat is om universele sociale bescherming te voorzien, dan zullen andere landen overtuigd worden dat ook zij het kunnen. Het spoort ook echt landen aan om in sociale bescherming te investeren, om hiervoor te kiezen in hun internationale samenwerking.”
WSM zelf is goed vertegenwoordigd op de Global Social Protection Week. Onze delegatie bestaat vooral uit vertegenwoordigers van onze vele partnerorganisaties uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Volgens Koen Detavernier zijn er twee belangrijke redenen om hier aanwezig te zijn. “Enerzijds zijn we hier om inhoudelijk bij te leren. Er worden door experts standpunten naar voor gebracht, strategieën uitgelegd, goede voorbeelden gegeven en resultaten van onderzoek gedeeld. Maar daarnaast creëert het ook contacten. We zoeken nieuwe samenwerkingen om bijvoorbeeld heel concrete aspecten van sociale bescherming op het terrein te realiseren. Dit gebeurt tussendoor, in de wandelgangen. Maar dat maakt effectief een verschil, dat helpt de dingen écht vooruit.”