7 november 2023

Palmolie zonder uitbuiting in Indonesië

Palmolie. Het zit in allerlei producten die wij dagelijks gebruiken: voedsel, zeep, cosmetica. Ja, zelfs in onze pot choco, die dankzij palmolie extra smeuïg wordt. Lekker!

Lokale bevolking vangt klappen van palmolieproductie op

Maar de productie van palmolie, die heeft ook een schaduwkantje. Want de palmolieproductie is opgedreven om aan de massale wereldvraag te voldoen, en is zo de grootste oorzaak van ontbossing in de voorbije 20 jaar. Milieu en klimaat zijn het grootste slachtoffer.

Zeker in Indonesië. Want ongeveer de helft van de wereldwijde productie van alle palmolie wordt daar geproduceerd. De lokale bevolking deelt het hardst in de klappen. Zij verliezen hun grond aan de plantages. En de 4.4 miljoen mensen er tewerkgesteld zijn, werken in zéér slechte omstandigheden.

Door de hoge hoeveelheid palmolie die er dagelijks moet geoogst worden, zien vele arbeiders zich verplicht hun kinderen te laten helpen met het werk. Vrouwen krijgen het extra zwaar te verduren. Zij krijgen de slechts betaalde en minder beschermde jobs, zoals werken met pesticiden en meststoffen die de grond uitputten en hun gezondheid ernstig schaden.

De meeste grenzen van de planeet zijn vandaag al overschreden. Actie is dringend nodig! Maar de palmolieproductie staat ook voor grote uitdagingen. Want hoe kunnen we de transitie naar een klimaatneutrale economie realiseren zonder het inkomen en het welzijn van de arbeiders en hun familie op het spel te zetten?

'De stem van werknemers in de palmoliesector moet gehoord worden in het klimaatdebat. Ze moeten uitgenodigd worden aan de onderhandelingstafel. Want ook dat is klimaatrechtvaardigheid: ervoor zorgen dat de transitie naar een koolstofarme economie rechtvaardig verloopt.' - Elly Rosita Silaban, voorzitter van K-SBSI

De overheid maakt deel uit van de oplossing

WSM en ACV werken in Indonesië samen met K-SBSI, de vereniging van vakbonden in Indonesië. Samen met andere milieuorganisaties strijden ze voor overheidsinterventies in de sector om een duurzame, groene economische ontwikkeling te realiseren.

Zo pleiten ze voor een betere verdeling van de grond over kleine boeren, zodat er verschillende gewassen gekweekt kunnen worden. En ook de inkomsten van de palmolie moeten eerlijker verdeeld worden. Waar plantages worden stopgezet, kunnen bovendien jobs worden gecreëerd in de natuurbescherming en het natuurherstel. Daarvoor is meer en betere opleiding en herscholing nodig voor de arbeiders, zodat die de stap naar een andere sector kunnen zetten.

'Ons werk is gevaarlijk en onze rechten worden vaak niet gerespecteerd. Zelf voelen we de klimaatverandering elke dag. Maar we hebben onze jobs nodig. Gelukkig werkt K-SBSI aan oplossingen via sociaal dialoog.' - Plantagearbeider

Samen zorgen we voor sociale én klimaatrechtvaardige oplossingen voor dit onrecht. Hoe? Strijd mee met een gift aan 11.11.11 en ondersteun zo het werk van onze partners en activisten in Indonesië.

Dit artikel verscheen eerder op 11.be/klimaatonrecht

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact