We kunnen 2020 bijna achter ons laten, maar de economische verwoesting die door de COVID-19-pandemie is aangericht vertoont helaas geen enkel teken van verzwakking. Het virus zelf, samen met de maatregelen om het in te dammen, hebben miljoenen mensen zeer hard getroffen. Honderden miljoenen mensen hebben hun baan en inkomen verloren. En zoals altijd betalen vrouwen de hoogste prijs.
Oxfam publiceerde een onderzoek over de invloed van het coronavirus op de sociale bescherming in 126 lage- en middeninkomenslanden. Het onderzoek laat grote verschillen zien in overheidsuitgaven tussen lage- en middeninkomenslanden aan de ene kant en rijke landen aan de andere kant. Het merendeel van de lage- en middeninkomenslanden is er niet in geslaagd om dezelfde 'koste wat het kost' mentaliteit op te brengen om de bescherming van hun bevolking en economie te garanderen.
De bevindingen tonen aan dat een bredere respons nodig is om te voorkomen dat de ongelijkheid tussen en binnen landen toeneemt. Op dit moment zijn de investeringen te laag, worden te weinig mensen beschermd en is de bescherming daarbovenop onvoldoende. Toch is het mogelijk om de ergste voorspellingen te voorkomen. Als overheden vandaag de juiste keuzes maken en investeren in sociale bescherming voor iedereen, dan kan het overheidsbeleid wel degelijk een verschil maken.
‘This virus will starve us before it makes us sick.’
- Micah Olywangu, taxichauffeur in Nairobi, Kenya
Sociale bescherming is een van de krachtigste instrumenten voor regeringen om ongelijkheid, kwetsbaarheid en armoede aan te pakken. De regeringen van Zuid-Afrika en Bolivia hebben al laten zien dat er een verschil kan gemaakt worden door werkloosheidsuitkeringen, kinderbijslag en pensioenen op een vrijwel universele en langdurige basis te verstrekken.
Oxfam ijvert voor universele sociale bescherming. Dit is werkelijk essentieel om een betere toekomst voor iedereen te verzekeren. Hoge inkomenslanden moeten de lage en middeninkomsenslanden financieel ondersteunen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot universele sociale bescherming.
De conclusie van Oxfam is hoopgevend: het verhogen van de uitgaven voor sociale bescherming is geen kostenpost, maar net een slimme investering. Het heeft zo'n indrukwekkend rendement dat het een kosteneffectieve investering is.
Voor de geïnteresseerden: lees hier meer over het onderzoek.