SENTEC is een partner van WSM die al meer dan 30 jaar technische vorming geeft. Sinds 3 jaar zet SENTEC in de regio Oruro in het westen van Bolivia extra in op de promotie van zonne-energie. Het begon allemaal toen Miguel Teràn, directeur van SENTEC, zicht kreeg op het aantal uren zonneschijn in Bolivia, via een kaart van de Verenigde Naties.
"De Oruro-regio is één van de zones met het hoogste aantal uren zonneschijn ter wereld. We krijgen de zon 330 dagen per jaar te zien. Elke vierkante meter hier krijgt dagelijks een energie die equivalent is aan het verbruik van een elektrische douche of 60 lampen van 100 watt. Dat is uitzonderlijk!”, verklaart Miguel met veel enthousiasme. Het startschot voor zijn zoektocht naar manieren om zonneschijn op te vangen en om te zetten in energie.
"De Oruro-regio is één van de zones met het hoogste aantal uren zonneschijn ter wereld"
“Het is me vooral opgevallen dat er in mijn land niets ondernomen werd om deze energiebron te gebruiken, die nochtans gratis en vooral hernieuwbaar is. Het is nog ongelofelijker als je weet dat we één van de meest kwetsbare landen zijn o.w.v. de klimaatverandering: het aantal onverklaarbare droogtes stijgt exponentieel, de gletsjers zijn aan het smelten en ijsregens teisteren steeds vaker onze streek”, voegt hij eraan toe. Hoog tijd om iets te doen tegen de klimaatopwarming dus, zo dacht Miguel.
“We hebben in onze ateliers toestellen ontwikkeld die op zonne-energie werken”, zegt hij trots. "Zo hebben we radio’s, fornuizen, voedseldrogers (voor een betere bewaring), waterzuiveringstoestellen en boilers ontwikkeld. Toestellen die stuk voor stuk uiterst nuttig zijn in deze afgelegen Boliviaanse streek."
Maar SENTEC wilde haar kennis delen en zo zorgen voor waardig werk. In samenwerking met middelbare en technische scholen startte SENTEC met opleidingen voor jongeren. Drie jaar na de start van dit avontuur en dankzij de financiering van Wereldsolidariteit, kunnen meer dan 1000 jongeren al deze toestellen maken.
“We bieden hen een volledige cyclus aan waarin we hen eerst uitleggen hoe zonne-energie werkt. Ze krijgen ook praktijkworkshops van externen waarin we samen deze toestellen bouwen. De deelnemers zijn heel enthousiast. We hebben zelfs heel wat jonge moeders die met hun baby op de rug naar hier komen om deze technieken te leren. Baby’s toelaten is belangrijk zodat de jonge moeders ook kunnen deelnemen aan deze dynamiek. Eens opgeleid, zijn ze klaar om deze voorwerpen te maken voor hun families en gemeenschappen. Wanneer ze deze ateliers buiten stappen, zijn de leerlingen er zich ook bewust van dat zonne-energie hun dagelijks leven en dat van hun ouders kan veranderen."
Door deze duurzame en overvloedige energiebron te gebruiken, worden de bevolkingsgroepen van ver buiten de stad, verspreid over de vlakten van de Altiplano, zelfvoorzienend op energievlak. Bovendien worden hierdoor de niet-vernieuwbare bronnen, zoals hout van bossen die steeds meer verdwijnen, gespaard. Zonne-energie biedt zo een kans om de groene ruimten en vegetatie opnieuw te laten herstellen. De technologieën en materialen die gebruikt worden voor de voorwerpen op zonne-energie hebben een levensduur van meer dan 10 jaar. De nodige wisselstukken worden ook voorzien zodat niet de hele machine moet vervangen worden.
Dankzij het gebruik van deze energiebron verbetert de levenskwaliteit van de mensen! De families geven minder geld uit aan fossiele brandstoffen zoals gas. Ze hoeven geen uren meer te besteden aan het sprokkelen van energiebronnen zoals hout en uitwerpselen en kunnen hun tijd zo aan andere activiteiten besteden. Het zijn vooral de vrouwen, die gewoonlijk voor deze taken instaan, die zich kunnen emanciperen dankzij deze kostbare vrijgekomen tijd.
Het is erg jammer dat de Boliviaanse staat dit soort initiatieven niet steunt, want het materiaal van deze toestellen is best duur. “Buiten de twee zonnevelden die Bolivia bouwde in het land, is er geen enkele financiële steun om gezinnen te helpen deze toestellen bij hen thuis te installeren. SENTEC zet dan ook in op de sensibilisering van burgers en de beleidsmakers over de voordelen van deze duurzame energiebron via deelname aan beurzen, evenementen en andere openbare initiatieven.
"We geven jongeren troeven in handen"
Ondanks het gebrek aan steun, is SENTEC overtuigd van de veranderingskracht van zijn project. “We geven de jongeren troeven in handen. Zij kunnen, op termijn, een bedrijf voor sociale en solidaire economie oprichten om een milieuvriendelijke beroepsactiviteit uit te oefenen. De bevolking kan haar precaire situatie achter de rug laten als ze werkt aan een meer duurzame toekomst”. De internationale agenda en de noodzaak om het Milieu-akkoord van Parijs toe te passen geeft het project bestaansreden. Alles wijst erop dat de Boliviaanse toekomst ligt in het ontwikkelen van deze alternatieve energie, op voorwaarde dat de overheid deze behoorlijk steunt!
De organisatie heeft twee types fornuizen ontwikkeld, waarop water aan de kook kan gebracht worden om voedsel klaar te maken. SENTEC heeft ook een voedseldrogerontwikkeld. De families, die meestal geen frigo hebben, kunnen zo langer hun voeding bewaren. In de mijnbouwstreken, waar het water vervuild is met zware metalen, installeert de organisatie waterzuiveringsapparaten om de families weer toegang te geven tot drinkwater. In een school waar geen warm water was, hebben de stagiairs een boilergeïnstalleerd die de gemeenschappelijke douches van warm water voorziet.