GK* werkt aan toegankelijke gezondheidszorg in Bangladesh. Tegelijk heeft GK heel wat ervaring met noodsituaties: van natuurrampen tot de instorting van Rana Plaza. In deze tijden van Covid-19 toont GK zich opnieuw de spreekwoordelijke rots in de branding. Er wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling van een eenvoudige testkit voor Covid-19 en GK startte onlangs met het verdelen van voedselpakketten aan de meest kwetsbaren. “In eerste instantie moeten we nu een nog grotere ramp voor grote groepen mensen voorkomen”, zegt dokter Kadir, hoofd van GK.
Sinds midden maart is Bangladesh zoals veel andere landen in lockdown. Nu zijn er meer dan 80 bevestigde gevallen van Covid-19 en negen doden**.
Dokter Kadir: “De gevolgen van de lockdown zijn gigantisch voor de miljoenen informele werkers die van hun straathandel overleven – van schoenpoetsers tot sekswerkers. Een dag zonder inkomen is voor die mensen al snel een dag zonder eten. Het betekent dat een grote groep mensen onmiddellijk na de lockdown in de problemen kwam. Bovendien sloten veel kledingfabrieken hun deuren, want westerse modeketens aarzelen niet om hun bestellingen te annuleren nu niemand nog kleren koopt. Sommige fabrieken zijn dan ook overgeschakeld en maken nu beschermende kledij (Personal Protective Equipment). ”
“Omdat veel fabrieken gesloten zijn, gingen arbeiders terug naar hun dorp en dat vergroot de verspreiding van het virus over heel het land. Ouderen, die vaak afgelegen wonen, vormen daar een bijkomende risicogroep. Eens ze besmet zijn brengen mobiliteitsproblemen hen nog meer in gevaar. In de fabrieken die niet sloten, werken kledingarbeiders samen in besloten ruimtes. Het risico op besmetting is er erg hoog, maar op vlak van hygiëne worden er weinig maatregelen genomen. Sociale afstand nemen is in een dichtbevolkt land als Bangladesh sowieso erg moeilijk. In combinatie met een zwak gezondheidssysteem wordt dat een niet te overziene ramp. Preventie en testen zijn in dit stadium van het allergrootst belang”, vindt dokter Kadir.
“Daarom ontwikkelen wij een toegankelijke testkit, die we gaan verkopen voor 200 BDT (2 euro). De kennis hebben wij in huis door de samenwerking met een microbioloog die bij een vergelijkbare kit in Singapore betrokken was. De overheid gaf ons al groen licht om het basismateriaal te importeren, nu is het enkel wachten op de goedkeuring vanuit de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties) en de regering om met de massaproductie te kunnen starten. We willen de testkit niet alleen in onze eigen ziekenhuizen gebruiken, maar ook in andere gezondheidsinstanties”, aldus Dr. Kadir. “Daarvoor werken we momenteel de klok rond. Ons doel is niet om winst te maken, maar om een massale verspreiding van het coronavirus te vermijden. Op dit ogenblik is het griepseizoen, dat betekent meer patiënten in de ziekenhuizen dan normaal. Niet altijd is duidelijk of het om griep of om het coronavirus gaat. Dankzij onze test hopen we mensen met Covid-19 snel te detecteren en verdere verspreiding te vermijden. Hopelijk kan onze testkit een grote uitbraak in Bangladesh voorkomen.”
Terwijl de lockdown van kracht is, hebben naar schatting 10 miljoen mensen in Bangladesh onmiddellijke hulp nodig. Daarom startte GK met het organiseren van voedseldistributie. Dokter Kadir: “Vorige week werden al meer dan 2.000 gezinnen geholpen. GK voorziet binnen een maand 100.000 gezinnen te bereiken. De pakketten bevatten rijst, linzen, bakolie en andere benodigdheden, waarmee een gezin een maand kan overleven. De pakketten worden in aanwezigheid van de autoriteiten en ordediensten verdeeld. Zonder hen riskeert de situatie in chaos te ontaarden. En chaos moeten we absoluut vermijden…”
*GK (Gonoshasthaya Kendra - ‘Beweging voor volksgezondheid’) is een ngo door progressieve dokters opgericht in 1972 na de onafhankelijkheidsoorlog. Al meer dan 20 jaar is GK een gewaardeerde partner van WSM. GK leidt zelf personeel op om gezondheidszorg tot in de verste uithoeken van het platteland te brengen via kleine gezondheidscentra en ziekenhuizen. GK introduceerde de ziekteverzekering in Bangladesh en bepaalt door haar lobbywerk mee de gezondheidspolitiek van het land. Bij nationale en zelfs internationale rampen komt GK tussen met reddingsploegen, medische interventie, wederopbouw van beschadigde huizen en voedsel- en waterdistributie.
** op 6 april
© Foto's: WSM-archief – Kristof Vadino