Een intergenerationele benadering moedigt twee of meer generaties aan om samen te werken voor hun wederzijds belang en om meer communicatie, begrip en respect te bevorderen.
Intergenerationele contacten brengen gewoonlijk oudere en jongere mensen bij elkaar om samen te werken aan activiteiten of taken die de generatie-overschrijdende band bevorderen, en om problemen aan te pakken die één of beide leeftijdsgroepen en hun bredere gemeenschap aangaan.
Het is dus een aanpak en thema dat alle sociale bewegingen aanbelangt.
Organisaties kiezen voor deze aanpak, om
Op 25 november 2024 vond de Forumdag in Gent plaats, een belangrijk moment voor intergenerationele samenwerking, waar de nadruk lag op de kracht van gezamenlijke actie tussen jongeren en ouderen. Het programma begon met een internationaal luik, waarin organisaties als HelpAge en Restless Development hun inzichten deelden over hoe de communicatie tussen generaties verbeterd kan worden. Ook AMI uit Rwanda en Grootouders voor het Klimaat uit België gaven hun visie over waarom het belangrijk is om generaties niet tegen elkaar uit te spelen, maar samen te werken aan gedeelde doelstellingen.
In de namiddag lag de focus op België, met boeiende discussies over mobiliteit en de zorgen van jongeren en ouderen, gepresenteerd door OKRA Oost-Vlaanderen. Er werd nagedacht over hoe de stem van jongeren en ouderen krachtig kan klinken richting beleidsmakers, met bijdragen van de Vlaamse Ouderenraad, de Vlaamse Jeugdraad en OKRA-trefpunten die al ervaring hadden met dit soort gezamenlijke acties. Daarnaast werden er workshops gehouden over het doorbreken van stereotypes tussen de generaties, georganiseerd door KAJ en OKRA, en over feminisme doorheen de generaties, vormgegeven door Femma en OKRA. Deze forumdag was een prachtige gelegenheid om de intergenerationele dialoog te bevorderen, ervaringen te delen en samen te werken aan oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen.
"Ieder voor zich is een druppel, samen zijn we een oceaan."
Wereldwijd zetten verschillende organisaties zich in voor intergenerationele samenwerking, met als doel de positie van jongeren én ouderen te versterken. In de Democratische Republiek Congo organiseert WAWE een intergenerationele ontmoetingsdag, waarbij jongere en oudere generaties samen een visie ontwikkelen over samenwerking en sociaal-economische vooruitgang. In Burundi brengt CBY generaties samen met een mars voor sociale bescherming van ouderen en een nationale conferentie over ouder worden en rechtvaardigheid. De Rwandese organisatie ARR bevordert intergenerationele activiteiten in 30 districten, van gemeenschapsevenementen tot vrijwilligerswerk. In Bangladesh organiseert Gonoshasthaya Kendra een uitwisselingsprogramma, waarbij jongeren ouderen ondersteunen bij hun gezondheid en online aanvragen voor financiële hulp. Deze initiatieven laten zien hoe belangrijk het is om ouderenrechten wereldwijd te versterken en intergenerationele samenwerking te bevorderen.