Wij vragen van ons lokaal bestuur een ernstig engagement om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties actief mee te realiseren, via politieke keuzes die zich vertalen in concrete acties. Want de uitdagingen zijn mondiaal en we moeten er samen werk van maken, ook op lokaal niveau en via het lokaal beleid. Meer info over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: www.sdgs.be
Speerpunten vanuit WSM voor het lokaal mondiaal beleid
1. Maak werk van een duurzaam aankoopbeleid
Integreer de eis dat mensen- en arbeidsrechten en milieuvoorwaarden worden gerespecteerd systematisch in elke overheidsopdracht.
Deze voorwaarden, zoals de IAO-normen, leefbaar loon…, moeten voorrang krijgen op prijscriteria. Bedrijven die niet aan ketenzorg doen in overeenstemming met de OESO- en VN-normen en toekomstige bindende wetgeving op Europees en/of nationaal vlak, moeten worden uitgesloten van overheidsopdrachten.
Hoe?
- Zelf controleren is niet de bedoeling. Er zijn hulpmiddelen waar lokale besturen op kunnen terug vallen.
- Maak gebruik van de productfiches van de Vlaamse overheid die duurzaamheidscriteria voor overheidsaankopen formuleren: overheid.vlaanderen.be/productgroepen
- Verwijs in aanbestedingen naar bestaande sectorinitiatieven die toezien op de toepassing van ketenzorg, in lijn met de internationale normen hierover (Fair Wear Foundation, TruStone, Beyond Chocolate).
- Je kan ook specifieke duurzame opties naar voren schuiven voor je gemeente/ stad, waar verschillende organisaties ondersteuning voor bieden
- Zet in op vorming voor personeelsleden. Zet betrokken personeelsleden, vooral de verantwoordelijken voor het aankoopbeleid, aan om deel te nemen aan vorming rond duurzaam aankopen georganiseerd door VVSG, Schone Kleren Campagne, Trustone…
2. Ga voor een inclusieve gemeente
- Sluit aan bij het lerend netwerk Solidaire gemeenten Maak van je gemeente een solidaire gemeente | Vluchtelingenwerk en geef vluchtelingen een veilige plek.
- Geen racisme in onze gemeente/ stad: garandeer gelijke rechten en neem als stad/ gemeente een voorbeeldfunctie op.
- Zet in op inclusie op alle niveaus, vb. personeelsbeleid enz.
3. Zet in op internationale samenwerking
- Betrek de inwoners van onze gemeente/ stad bij het lokaal mondiaal beleid. Niet enkel door te informeren, maar door ook burgers en verenigingen actief en van bij het begin de kans te geven hun stem te laten horen.
- Ondersteun organisaties die bijdragen aan structurele sociale verandering in de wereld en hun lokale vrijwilligers: financieel, door actief acties en activiteiten van verenigingen en geëngageerde burgers te ondersteunen, door vergaderruimte ter beschikking te stellen, door initiatieven op te nemen in de communicatie…
4. Voorzie de nodige mensen en middelen om de ambities waar te maken