15 februari 2022

WSM zoekt sportievelingen | 20 km door Brussel

Binnenkort strijken in Qatar de beste voetbalteams ter wereld neer, voor de FIFA World Cup 2022. Ze zullen sporten in luchtgekoelde voetbalstadions, logeren in nagelnieuwe hotels en landen op het tarmac van een pas aangelegde luchthaven. Sinds 2012 beulen honderdduizenden arbeidsmigranten zich af om van Qatar een voetbalwalhalla te maken. Aangetrokken door het idee een veelvoud te zullen verdienen van wat hun thuisland te bieden heeft, wagen ze de reis. ‘De schuld voor je reiskosten betaal je snel terug …. Met één jaar werk financier je de opleiding van je dochter ...’. Het zijn klinkende argumenten waarvoor een gezinshoofd uit Nepal - waar de werkloosheid torenhoog is en de minimumlonen ver beneden de grens van het leefbare - makkelijk zwicht. Helaas blijft eens ter plaatse weinig of niets van de gedane beloften overeind. Arbeiders worden er verplicht te werken op bouwwerven waar de temperaturen oplopen tot 50 graden Celsius. Arbeidscontracten blijken onbestaande of worden eenzijdig gewijzigd, in het Arabisch – en dus onleesbaar voor een buitenlander. Identiteitspapieren worden in beslag genomen en de beloofde studio blijkt een barak, met een leefruimte van vier op vier voor tien arbeiders. Helaas eiste de bouw van de WK-infrastructuur de voorbije jaren 7.000 doden.

Loop mee met WSM en vecht samen met ons dit onrecht aan

De Nepalese vakbond GEFONT staat onvoorwaardelijk klaar voor mensen die in Qatar aan de slag willen. GEFONT biedt begeleiding bij het papierwerk, advies bij de keuze voor een erkend en eerlijk werkgever en vorming over arbeidsrechten in Qatar. Wie berooid terugkeert, kan rekenen op hulp bij het afdwingen van achterstallige lonen of een schadevergoeding. In Qatar zelf eist GEFONT hogere lonen en betere leefomstandigheden. Er is hulp voor wie terug wil keren, maar niet langer over identiteitspapieren beschikt. In samenwerking met de IAO (de Internationale Arbeidsorganisatie), verricht GEFONT politiek lobbywerk. Met positieve resultaten: in 2020 voerde Qatar wettelijke minimumlonen in en beloofde het een einde te maken aan het Kafala-systeem dat arbeiders als slaven behandelt.

Samen zamelen we 13.500 euro in. Dat bedrag dekt de kosten voor een migrantenwerking in Kathmandu: de lonen van juristen en sociaal werkers, de huur van een bureel, de mogelijkheid om regelmatig bezoeken te organiseren aan Qatar: zo staat GEFONT jaarlijks zo’n 400 gedupeerden bij. Doe je mee? Info en inschrijvingen, vanaf eind februari: acties.wsm.be

Lees meer in het WSM-magazine

Share


Nieuws

EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact