Filipijnen, 28 april 2020
Zorgverleners eisen meer bescherming nu het aantal COVID-19-besmettingen toeneemt. Volgens Medscape staan de Filippijnen met zo’n 9,95% bovenaan de lijst wat het sterftecijfer door COVID-19 bij zorgverleners betreft. AHW, WSM-partner en Filipijnse vakbond voor zorgverleners hekelt de nalatigheid van het Ministerie van Volksgezondheid. Op 28 april, Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, brengt de vakbond hulde aan alle zorgverleners die zijn gestorven in de strijd tegen COVID-19 en wordt opgeroepen tot actie.
De quarantainemaatregelen worden er voorlopig tot 15 mei 2020 verlengd, maar de regering stelde nog geen alomvattend medisch plan op om de COVID-19-crisis aan te pakken.
Zorgmedewerkers die in ziekenhuizen aan de frontlinie staan zijn niet te spreken over het onvermogen van het Ministerie van Volksgezondheid om hen te voorzien van de juiste beschermende uitrusting, voorraden, medicijnen, testkits en andere benodigdheden om COVID-19 te bestrijden. Verder vragen ze ook gratis vervoer, een risicopremie, uitbetaling van de overuren en de aanwerving van extra zorgverleners om hen te versterken.
“We zijn erg bezorgd over de veiligheid en het welzijn van onze collega’s in de gezondheidszorg. Volgens gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid is het aantal besmette zorgmedewerkers nu gestegen tot 1062. Ook werden te weinig beschermende uitrustingen besteld, iets wat zorgverleners regelmatig moeten vervangen. Daardoor zijn ze afhankelijk van donaties van particulieren. Bovendien is er een probleem met het verwerken van bestellingen voor ziekenhuizen en zorgcentra”, stelt de nationale voorzitter van AHW Robert Mendoza.
Bovenstaande situatie zorgt ervoor dat zorgverleners verontwaardigd zijn wanneer gezegd wordt dat de hoge besmettingsgraad verklaard kan worden door het verspreiden van het virus buiten de werkplek, en niet door een gebrek aan materiaal.
AHW stelt dat de huidige pandemie het gezondheidsstelsel in de Filipijnen blootlegt en dat het Ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk gesteld moet worden voor het negeren van de veiligheid van zowel werknemers als patiënten.
De zorgverleners vatten hun eisen aan de overheid als volgt samen:
Als eerbetoon aan collega’s die overleden in de strijd tegen COVID-19 dragen zorgverleners een rode armband.
Naar aanleiding van de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk op 28 april roept AHW op tot actie: “Brand een kaars, draag een rode armband en maak posters om hulde te brengen aan alle zorgverleners die zijn omgekomen in deze crisis en om te protesteren tegen de nalatigheid en inefficiëntie van de regering.”
#ProtectHealthWorkers #DistributePPENow #MandatoryTestingToHealthWorkersNow #FightCOVID19