17 oktober 2024

Activiteitenverslag | Azië

AZIË In 2023 verdiepten de Aziatische organisaties zich in de aanpak van een sociaal-rechtvaardige transitie. Ze besteedden specifieke aandacht aan sociale beschermingssystemen die mensen beschermen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering en de overgang naar een klimaatvriendelijk model. Klimaatrechtvaardigheid staat daarbij centraal.

Klimaatverandering: Meer dan een Milieukwestie

De organisaties vonden het essentieel om eerst scherp te stellen wat klimaatrechtvaardigheid betekent. Klimaatverandering is niet alleen een milieukwestie, maar ook een ethisch en politiek thema. Het heeft een onevenredig grote impact op mensen die in armoede en aan de rand van de maatschappij leven staan, gemeenschappen die bovendien het minst verantwoordelijk zijn voor het probleem. Klimaatrechtvaardigheid beschouwt klimaatverandering als een systemisch probleem van armoede, ongelijkheid en marginalisatie van mensenrechten. Daarom zijn systemische oplossingen noodzakelijk.

 

 

Adaptieve Sociale Beschermingssystemen als Sleutelfactor

Het opzetten van adaptieve sociale beschermingssystemen is een belangrijke stap. Deze systemen moeten veerkrachtig zijn en goed functioneren, zelfs tijdens crisissituaties zoals pandemieën, financiële crises of klimaatrampen. Bovendien kan een goed werkend sociaal beschermingssysteem dienen als een hefboom om de sociaal-rechtvaardige transitie sneller te realiseren Om die systemen wereldwijd en universeel te kunnen opzetten, zijn middelen nodig. En ook daarover namen de Aziatische netwerkleden een duidelijk standpunt in: adaptieve sociale bescherming moet gefinancierd worden met een ‘loss and damage fund’. Want de klimaatcrisis treft alle landen, maar niet alle landen hebben dezelfde historische verantwoordelijkheid. De organisaties besloten daarom hun krachten te bundelen om de mondiale vervuilers te vragen te handelen en te betalen.

De Uitdagingen van Sociale Bewegingen in de Klimaatstrijd

Ook beweging.net nam deel aan de workshop. Eind 2023 werd de Klimaatmars opnieuw georganiseerd in België. Beweging.net koos ervoor om, naast hun voorzitter Peter Wouters, WSM-collega Bismo Sanyoto uit Indonesië en L.A. Samy van AREDS uit India aan het woord te laten om dit gemeenschappelijke strijdpunt voor internationale klimaatrechtvaardigheid kracht bij te zetten.

Voor sociale bewegingen is het een belangrijke evenwichtsoefening om mee vorm te geven aan de samenleving en de economische modellen van morgen en tegelijkertijd de rechten van werkende mensen vandaag te verdedigen en versterken. Ook afgelopen jaar hebben de organisaties die rollen ter harte genomen.

 

Share


EN ES FR NL
Over ons Meer weten Doe mee Ons netwerk Agenda Doe een gift

Vacatures Nieuws Newsletter Contact