Tot 2021 kon je, via de techniek van het duolegaat, een deel van je vermogen afstaan aan een vriend of verre verwant en de verschuldigde successierechten toewijzen aan een goed doel aan wie je eveneens een bedrag naliet. Het goede doel betaalde dan de successierechten op het eigen bedrag aan een verminderd tarief, én de verschuldigde successierechten op het bedrag bestemd voor de verre verwant.
In 2021 schafte de Vlaamse overheid het fiscale voordeel voor verre verwanten bij de techniek van het duolegaat af. Je kan dus nog steeds een bedrag nalaten aan een vriend én aan een goed doel. Maar het goede doel kan niet langer de successierechten op het bedrag bestemd voor de vriend of het verre familielid overnemen.
Belangrijk: Nam jij onze organisatie op in je testament, en rekende je daarbij op de techniek van het duolegaat? Dan is het nodig je testament aan te passen. De kosten voor de vriend of verre verwant kunnen immers niet langer worden overgenomen door onze organisatie. Ze zullen door de persoon in kwestie moeten betaald worden. Een alternatief om verre familieleden toch iets na te laten aan een gunstig tarief, kan de best friends-regeling zijn: een erfenis die je kan nalaten aan vrienden, broer, zus, neef of nicht tegen verlaagd belastingstarief van 3 procent. Dat bedrag is wel beperkt tot 12.500 euro. Wij raden je aan om contact op te nemen met je notaris, wanneer je je testament opmaakt. Die is op de hoogte van alle actuele regels en is het best geplaatst om jou hierin te adviseren.
Een bedrag nalaten aan WSM kan uiteraard nog steeds, en blijft heel welkom. Meer nog, voor legaten aan goede doelen geldt voortaan een nultarief. Dat betekent dat WSM geen successierechten moet betalen op het bedrag dat jij via testament aan ons nalaat. Jouw gift gaat dus integraal naar de WSM-werking.